Before & After: A Philadelphia Family Apartment in the Heart of the City

Before & After: A Philadelphia Family Apartment in the Heart of the City

The “envelope” of a renovation project is critical to its success. Mona of Mona Ross Berman Interiors in Philadelphia first sorts out the floor, walls, lighting, windows, hardware, doors, and other finishes in a home before focusing on bolder decorative touches. “Many people assume that furniture and accessories are what designers focus on to make a space work,” she explains, “But really, I always start with the envelope because if that’s not working, nothing will look right.” Her firm helped their clients – a family of six, including four daughters – transform their two-bedroom pied-a-terre at The Dorchester overlooking Rittenhouse Square. Built in 1980, the apartment needed a complete overhaul to give it the modern look the couple desired. Along with the help of contractor Kenny Grono of Buckminster Green, they gutted the kitchen, removed crown molding, repainted traditional oak parquet floors in sleek black, re-tiled bathrooms, and lightened up what was overall a dark, dreary space.

 

Though the project had a relatively short eight-month timeline, several months were spent upfront planning what was to come. “Taking time at the start of the process is critical,” Mona advises, “Because without good planning and a strong team in place, the project is likely to run over budget and over schedule – and drive everyone a bit mad.” Rethinking the floor plan proved necessary. The design team had to create sleeping quarters for three teens, a toddler, and their parents. They wanted to open up the kitchen and main living space to create a large great room. They also hoped to reallocate closet space for laundry and even a nursery, and to carve out a mudroom to help keep things tidy.

 

“We had to figure out how to bring more light into the apartment,” Mona adds. Heavy traditional draperies were covering up large mid-century modern-style windows. The team then added track lighting, flushmounts, and baseboard fixtures wherever possible, as electrical wiring for recessed lights was not an option in each location. The parquet floors also appeared dingy, but it was too expensive to replace them and not worthwhile to refinish them. Instead, they were painted black to provide a simple, neutral backdrop for contemporary furniture. Crown molding was also removed for a more modern and simplified feel. In terms of layout, the master suite was reconfigured to create more closet space and additional privacy. What was once a closet became a very small but working nursery for a toddler.

 

The team’s guiding aesthetic principle was to create a modern, almost hotel-like vibe so the family would feel like they were “getting away” when they stayed in their city apartment. Functionally, it needed to accommodate a large family that entertains often. “When we realized we could make that work,” Mona shares, “We were all thrilled.” –Annie

 

Photography by Courtney Apple

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s